Steppenwolf kwam in 1968 met het welbekende nummer: ‘Born to be wild’. Het nummer is algemeen geaccepteerd als de soundtrack van het leven van een motorrijder, ondanks het feit dat er niks aantrekkelijk is aan het rijden op de snelweg in ons koude kikkerlandje.

Ook staat het gevoel dat het nummer oproept vrij ver af van de gemiddelde motorrijder. Toch heeft dit gevoel wel zeker zijn charme en de beelden die het nummer oproept stralen een enorm gevoel van vrijheid uit. Voor dit artikel doen we eens heel wat anders. Geen custombike, geen bedrijf waar je naar toe moet, maar simpelweg het verhaal van een jonge avonturier die het ultieme ‘Born to be wild’ gevoel heeft ervaren.

motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-18

Jasper werkt bij een automobiel restauratie bedrijf en staat dus de hele dag tussen de oldtimers. Dat hij van oud houdt blijkt wel uit zijn garage, waar een enorm scala aan klassieke tweewielers te vinden is. Jasper is een kerel die graag met zijn handen werkt. Hij kende onze site wel, maar het lezen van de artikelen was niet echt aan hem besteed. Het type dat liever met zwarte jatten de plaatjes bekijkt en dan snel weer aan het werk gaat. Al dat schrijven voor niets…

Jasper heeft een reis gemaakt, die veel van ons ook zouden willen maken. Hij is de oceaan overgevlogen, om een Harley Davidson oldtimer te kopen. Om deze vervolgens door het Noord-Amerikaanse continent heen te rijden. Waanzinnig!

route jasper

Jasper is gevlogen naar het Canadese Toronto, waar hij al gauw ondervond dat de beste plaats om gemotoriseerd vervoer te regelen het nabij gelegen Detroit was. Daar werd hij door zijn eerste couch-surf adres warm ontvangen en kreeg de gelegenheid de auto te gebruiken op zijn zoektocht. Na een aantal dagen werd de moeite beloond en kon hij een Harley Davidson FLH Electra Glide uit 1973 bemachtigen. We vroegen hem in hoeverre hij zijn ervaring als autorestaurateur heeft kunnen gebruiken om deze motor op de weg te houden. Het vooroordeel werd bevestigd:

’’Ik heb wel aardig wat moeten sleutelen onderweg, de koppen zijn er vanaf geweest en de stoterstangen kregen veel te veel speling. Ook lustte de motor ongeveer een liter olie op 400 km. Maar dat heb ik maar voor lief genomen.’’

motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-15

Welcome in America. Toch is de motor een prima partner gebleken voor zijn reis. Ze is zelfs zo goed bevallen dat hij heeft besloten haar over te laten komen. Graag hadden we foto’s op locatie gemaakt (lees: in the US of A). Helaas zijn we daar nog nèt niet professioneel genoeg voor. Dus moesten we gewoon wachten tot hij terug was en het hier in het koude Holland doen.

motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-07
motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-02
motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-03

Jasper heeft een waanzinnige reis gehad met zijn HD. Hij vertelt ons over de gastvrijheid en de openheid van de Amerikanen. Wij noemen ze maar wat graag dom, overdreven en nep. Maar Jaspers verhaal getuigt er van dat je met een open en enthousiaste uitstraling van harte welkom bent. Hij heeft er de tijd van zijn leven gehad en terwijl hij staat te vertellen dromen we zelf ook een beetje weg. “Get your motor running. Riding on the highway. Looking for adventure, or whatever comes away.” Wat een reis.

motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-16

Het mooiste dat Jasper heeft meegemaakt is toch wel Sturgis. Het Amerikaanse motorfestival dat wereldwijd bekend is. Een kleine 100km voor Sturgis heeft Jasper een ongeluk gehad met zijn dikke dame. Op een lange en extreem verlaten grindweg (we hebben zijn GoPro beelden gezien, inclusief het ongeval!) verliest de motor grip en hij de macht over het stuur.

motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-14

De motorfiets rolt over Jasper heen en nog vol met adrenaline krijgt hij de motor weer overeind en terug het pad op. Geen makkelijk klusje, gezien de helft van zijn stuur is afgebroken en aan de koppelingshendel hangt.

Met een half stuur op schoot en samengeknepen billen kon hij doorrijden naar een benzinestation, alwaar hij een lift met motor en al naar Sturgis heeft weten te krijgen. Hij vertelt hoe hij daar is geholpen met het repareren van zijn motor en er toch vol van heeft kunnen genieten. Verwonderlijk, want ondanks dat hij destijds dacht dat zijn ribben gekneusd waren, bleken deze toen hij weer terug in Nederland was, gebroken geweest.

motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-11

Jasper is een harde, dat blijkt. Maar ook een hele aardige gast. Zijn handen jeuken continu en na zijn werk duikt hij dan ook gelijk terug z’n garage in. De Electra Glide die hem de tijd van zijn leven heeft bezorgt is nu net gearriveerd en wordt klaargemaakt voor de keuring.

De motortrip van Jasper is waanzinnig geweest en voor velen een droom die niet op korte termijn zal uitkomen.

Hieronder nog wat leuke plaatjes uit zijn werkplaats:

motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-01
motortrip-Jasper-Born-to-be-wild-09