Outsiders Motorcycles – Buitenstaanders

Afgelopen weekend hebben we een trip gemaakt naar het hoge Noorden des lands, om eens te kijken hoe het er daar voor staat qua café racers, scramblers, klassiekers en nog veel meer moois. Een hele onderneming voor ons (zo vanuit het verre westen), maar dat was het zeker waard!

Outsiders-Motorcycles-07

Aan de rand van de stad Groningen ligt een industrieterrein, met daarop een verlaten schoolgebouw dat nu dienst doet als indoor skate park. Toffe locatie, maar wat erachter lag vonden wij natuurlijk een stuk interessanter. Outsiders Motorcycles. Buitenstaanders. De naam komt van vrijheid, dingen op je eigen manier doen en vooral in de meest letterlijke zin van het woord: Buiten staan. Frisse lucht en de wind in je gezicht. We zijn benieuwd!

Outsiders Motorcycles is vlak voor de jaarwisseling verhuisd van Zwolle naar het oude schoolgebouw in Groningen, waar ze een stuk meer ruimte tot hun beschikking hebben. Dat hebben ze ook nodig, want de ruimte was goed gevuld met lopende projecten!

Outsiders-Motorcycles-13

Bert-Jan en Jene houden samen de tent draaiend. Hij fulltime, zij naast haar studie. Het is een leuk stel met een enorm creatieve en technische achtergrond.

Bert-Jan is in een dorp opgegroeid, zo één waar je op je 14e al een crossmotor hebt. De techniek zat er dus ook al vroeg in en na een tijdje gewerkt te hebben bij een fietsenmaker ging het bloed waar het niet stromen kon, en is Bert-Jan de motorwereld in gegaan. Hij is toen naast zijn werk als monteur al een aantal jaar bezig geweest met het (ver-)bouwen van motorfietsen. Na het afronden van de kunstacademie besloten hij en zijn vriendin Jene zaken wat serieuzer aan te pakken: Outsiders Motorcycles was een heerlijk feit.

De kunstacademie lijkt geheel terug te komen in hun werk, ze zijn creatief en de lijnen van de motorfietsen kloppen allemaal. De ‘’zware’’ onderdelen voor het oog zijn allemaal bijzonder in proportie en het geheel klopt gewoon rondom.

Outsiders-Motorcycles-09

Ze weten heel goed waar ze het over hebben en Bert-Jan heeft duidelijk veel kennis van motorfietsen, maar natuurlijk ook het materiaal en gereedschap. Daarbuiten weten ze hoe de klappen van de zweep slaan. Waar veel motorzaken ‘’custom’’ er een beetje naast doen, zijn zij met niks anders bezig. Ondanks dat we het eerst nog niet kenden hadden we beter moeten weten: nagenoeg alle motorfietsen die door Outsiders gebouwd staan zijn te vinden op TheBikeShed!

Outsiders-Motorcycles-06

Ze hebben het dus gewoon echt voor elkaar gekregen hun geld te verdienen met motoren bouwen! Een droom van velen, die slechts voor weinigen uitkomt. De instelling is dan ook heel professioneel. Bert-Jan verteld over de kwaliteitseisen die ze er op nahouden en hoe hoog veiligheid bij ze in het vaandel staat.

Een van de bekendste quotes uit onze kindertijd, waarvan ik nooit gedacht had deze hier te kunnen gebruiken is dan ook van toepassing: ‘’With great power, comes great responsibility.’’Aldus uncle Ben (Spiderman).

Outsiders-Motorcycles-03
Outsiders-Motorcycles-08
Outsiders-Motorcycles-11
Outsiders-Motorcycles-01

Outsiders bouwt niet alleen zelf high-profile customs. Ze bieden ook ruimte en begeleiding aan voor diegene die hier thuis niet over beschikken, maar wel ook een custom willen bouwen! Jene legt uit hoe aanstekelijk het enthousiasme is en dat daar dus ook heel veel voldoening uit komt. We begrijpen het helemaal en worden zelf ook steeds enthousiaster over deze zaak.

Ook voor zelfbouwers staat kwaliteit hoog: Het daadwerkelijke aflassen, slijpen en aanverwante werkzaamheden doet Bert-Jan zelf. Dus hoe je motor ook betrokken is geweest met Outsiders: Het moet gewoon goed zijn.

Outsiders-Motorcycles-14

De toch wel een beetje underground locatie van de zaak doet niet vermoeden dat het er van binnen zo goed uitziet. Er staan een aantal motorfietsen die al af zijn, wat klassiekers en er is het een en ander te bekijken aan kleding, accessoires en mooie plaatjes. Outsiders heeft gewoon een hele leuke, gezellige uitstraling. Dit wordt nog ondersteund met een paar oude olievaten die buiten staan, waarin de resten van een mooi vuur nog te zien zijn. Dat belooft wat voor ‘’na sluitingstijd’’ in de zomer. De tonnen vormen misschien wel de beste belichaming van de naam outsiders, altijd buiten, goed gebruikt en een garantie op een goede sfeer.

Ondanks dat Bert-Jan echt flink ziek was, zijn we warm ontvangen en hebben we een goede indruk gekregen van de professionaliteit en passie die het stel heeft voor de zaak. We hebben dan ook een ontzettend goed gevoel over gehouden aan deze ‘’buitenstaanders’’. Op de website kan je zien wat ze tot nu toe gemaakt hebben. Mocht je overwegen om een motor te laten bouwen, zeker de moeite waard om even polshoogte te nemen bij Outsiders Motorcycles!

http://www.outsidersmotorcycles.com/

https://www.facebook.com/OutsidersMotorcycles

Hieronder nog wat plaatjes van hun werk (foto’s door Outsiders):

Outsiders-Motorcycles-18
Outsiders-Motorcycles-15
Outsiders-Motorcycles-16
Outsiders-Motorcycles-17