Vlakbij Arnhem en de voor Nederlandse begrippen legendarische Posbank huist het voorheen Amsterdamse Pancake Customs. Een ritje door de omgeving, en de waanzinnige fietsen die Boy Janssen bouwt waren meer dan genoeg reden om eens een kijkje te nemen op zijn nieuwe locatie.

Pancake-Customs-01

We hadden Boy al eens eerder gesproken en werden dan ook warm verwelkomd met een biertje. Top idee, we hadden er namelijk al de nodige kilometers achter de kiezen. Boy is samen met zijn vriendin Berber verhuisd van Amsterdam naar Rheden. Ze ruilden het stadsleven in voor de weidsheid van de Veluwezoom en nadat wij een rondje omgeving hadden gereden, snapten we eigenlijk wel goed waarom. Waanzinnig rijden, prachtig landschap en een stuk minder flitspalen dan wij gewend zijn.

Pancake-Customs-02

Boy heeft geen echte motorachtergrond, hoewel de liefde voor tweewielers er al even in zit. Hij heeft een flinke tijd ge-BMXt en dat zeker niet onverdienstelijk. (Serieus, youtube die gast!) Toch vroeg de tand des tijds om iets anders en wilde hij graag een keer een motor bouwen. Ongeveer drie jaar terug deed hij dit, en dit werd behoorlijk goed ontvangen. Zo goed dat hij besloot dit vaker te gaan doen.

Pancake-Customs-09

De naam Pancake Customs komt niet uit de lucht vallen. De huidige custom scene raakt op veel vlakken de surf, skate en, jawel, de BMX scene. Allen hebben ze een beetje een ‘’schop tegen het normale’’ mentaliteit in de positieve zin. Boy vond de namen van bestaande bouwers en customizers altijd wel vet, maar had zelf niet echt zin in een ‘’Iron Knuckle Wrench Devils’’-achtige naam. Gezien iedereen elkaar in Amsterdam toch al pannenkoek noemt, was de naam Pancake customs snel gekozen.

Na de eerste motor begon het toch te jeuken en werd hij het trappen zat. Hij besloot voor zijn motorrijbewijs te gaan en door te gaan met bouwen. Nu ongeveer een jaar of drie onder de naam Pancake Customs. Het liefst bouwt hij zelf fietsen en verkoopt hij deze dan. De artistieke vrijheid en keuzes die hij kan maken spreken hem erg aan, maar hij neemt zeker ook opdrachten aan.

In het Rhedense konden we naast de supertoffe foto’s van Berber (Fotografe van beroep) en Meneer Janssen (hun nieuwste aanwinst in de Pannenkoek-familie) ook twee van Boy’s recente motors bewonderen.

Pancake-Customs-14

Allereerst de XS650 Hardtail. Wauw. Mark Meisner Motografie heeft deze ook waanzinnig op de plaat gezet. Boy wilde de XS zo minimalistisch mogelijk, en dat is ontzettend goed gelukt. De XS is enorm lang en smal, geïnspireerd op de Salt Races in de verenigde staten. Het topblok is gereviseerd, de carburateurs zijn gereviseerd, de elektra is geheel gemoderniseerd en up-to-date gebracht en de motor is niet gekieteld. Dit alles met het oog op betrouwbaarheid en de overtuiging dat motorfietsen bruikbaar moeten zijn. Alle elektra is verstopt i de ‘’Accu’’-tas die achter het blok hangt en dit zorgt voor een enorm kale, rauwe motor met een waanzinnige uitstraling.

Pancake-Customs-06

De motor heeft de vorm gekregen die hij heeft omdat Boy graag alles een keer wilde bouwen. Een Hardtail ontbrak nog in het rijtje en wat een fiets heeft hij ervan gemaakt. Eenieder die deze motor in het echt ziet wordt spontaan verliefd. No exceptions!

Pancake-Customs-07Pancake-Customs-10 Pancake-Customs-11

En dan de XT, geniaal ding! Boy is vorig jaar mee geweest als monteur bij de Libya rally. Een super ruige rally door de Sahara, waar hij als truckmonteur ook dit jaar bij mocht zijn. Na vorig jaar viel het besluit, er moet in 2015 een motor mee. En als custom bouwer mag deze natuurlijk niet standaard zijn.

Pancake-Customs-04

Geïnspireerd door Roland Sands die van een moderne fiets een retro Desert-sled maakte besloot Boy ook dit pad te bewandelen. Redelijk moderne prestaties in een vintage jasje. Gaaf! Een Yamaha XT600 diende als basis en wat een fiets is ook dit geworden. Geheel matzwart en met gave details. De spatborden bijvoorbeeld, die door het bedrijf zijn gemaakt dat de eerste plastic spatborden voor motorfietsen maakte. Heerlijke retro touch op een fiets die gemaakt is om te spelen. In de Sahara heeft hij hier dan ook de nodige lol mee gehad, en de motor bewees zich als een plezierige vriend op het onverharde.

Pancake-Customs-05 Pancake-Customs-15

De XT is overigens nog te koop! Contact Boy via Facebook, zijn website of ga een keertje bij hem langs als je hier meer over wil weten!