Boy Janssen heeft onder zijn bedrijfsnaam Pancake Customs al een behoorlijk aantal motorfietsen uit zijn handen doen voortkomen. De naam pannenkoek lijkt dan ook niet echt geschikt voor deze man, die echt een hele eigen, ruige stijl weet mee te geven zonder echt afbreuk te doen aan het klassieke beeld van een bepaalde motor.

Neem nou deze waanzinnige Yamaha SR500. Ooit op Marktplaats zonder duidelijk doel op de kop getikt. Zoals veel projecten begon ook deze te rollen na aanschaf van een ander onderdeel. Een Yamaha FS1 tankje werd de basis waaruit de ideeën begonnen te ontstaan, en plannen werden gesmeed.

_DSC8896

Het resultaat was een crossover van een tracker en scrambler, maar dan in zijn meest naakte, simpele vorm. Ook wilde Boy iets anders, iets eigenwijs, en helemaal in Pancake stijl. Dit houdt in dat de motor niet echt 13 in een dozijn is. Herkenbare vormen met een wat ruigere invulling.

_DSC8912

De tank vormde was inderdaad een enorm goede basis voor dit plan. Maar ook het kleine, rechthoekige koplampje, en het inpakken van de voorvorkpoten zorgen ervoor dat de motor net even anders is dan we gewend zijn. Dit trekt de aandacht en zorgt ervoor dat er ook naar de andere details gekeken kan worden. Want puur en alleen esthetisch is deze SR zeker niet!

_DSC8918

Boy heeft de SR grondig aangepakt, wat inhoudt dat het motorblokje gereviseerd is. De cilinder is opgeboord, een hoge compressie zuiger geplaatst, en een vlakschuif carburateur zorgt voor net dat extra beetje lol. Het uitlaatje zorgt ervoor dat deze extra pit ook hoorbaar is en algeheel is het ook duidelijk te zien.

_DSC8921

Als we Boy’s werkplaats (en Bed en Breakfast!) verlaten om naar de nabij gelegen Posbank te gaan voor de foto’s staat meneer Janssen de werkplaatshond jaloers toe te kijken. Het moet ongetwijfeld balen zijn voor het beest dat hij niet mee kan, maar dit past geheel bij de stijl die Boy hanteert. Kaal, naakt, en niks meer dan noodzakelijk.

_DSC8881_DSC8871

De motor klinkt fantastisch en ziet er dito uit. In het ietwat beschaduwde licht op de Posbank komt de motor nog beter tot zijn recht. De toch enigszins bescheiden kleuren zijn subtiel, en doen niet direct de aandacht naar de fiets toe trekken. We hebben hem al mogen aanschouwen op de motorbeurs, in de Rusty Gold Shop, en nu in het wild. Wat een fantastische fiets is dit zeg.

De afwerking is werkelijk subliem! Het blok is dus helemaal aangepast, maar ook het frame dat verstevigd is, is voorzien van een hoekig subframe en in hamerslag gepoedercoat. Het zadeltje wat bekleed is door Silver Machine sluit hier mooi op aan. Alle stroom loopt nagenoeg weerstandloos door verse bedrading en de remschijven hebben een esthetische opknapbeurt gekregen.

_DSC8964_DSC8889

De motor is eigenlijk nieuw, of zelfs beter dan dat. Met de vele malen ruigere uitstraling, meer pit en zorg die hij heeft gekregen staat hij er gewoon retestrak bij. Zien is geloven! De SR is een redelijk populair motortje om te verbouwen, maar hier is echt geen tweede van.

Boy heeft een gave om herkenbare elementen uit de door ons omarmde stijlen te gebruiken, zonder dat de motor een voorbeeld is van deze stijl. Deze SR heeft wat weg van een tracker, van een scrambler, en velen zullen er wellicht zelfs wat cafe racer in herkennen. Toch is er maar een duidelijke classificering die echt toepasselijk is; het is een echte Pancake.

_DSC8906

Terwijl we over de Posbank knallen snappen we Boys keuze helemaal om van Amsterdam naar het Oosten des Lands te verhuizen. Met een flinke werkplaats, een Bed & Breakfast en een weg in de buurt die meer aan het Zwarte Woud doet denken dan aan omgeving Arnhem is er genoeg lol te beleven in Rheden.

_DSC8961_DSC8927

De SR past precies bij Boy en de stijl waarmee hij zijn Pancake Fietsen bouwt. Eigenwijs, Kwalitatief en lekker ruig. Het is een wonder dat het ding nog niet verkocht is, hoewel met een weg als de Posbank naast de zaak en het seizoen voor de deur we ons niet kunnen voorstellen dat Boy er zelf niet af en toe op zal stappen. In zijn schoenen zouden wij het in ieder geval wel weten!

Hier zijn nog wat meer plaatjes:_DSC8893_DSC8915_DSC8901_DSC8895_DSC8955_DSC8956

Lees ook het artikel dat we eerder al over Pancake Customs schreven en neem eens een kijkje bij “Bed & Beers”.