Een jaar of twee geleden hoorde ik voor het eerst van Wheels en Waves. Een festival, bij de meesten wel bekend, dat reeds een aantal jaar plaatsvindt in het zonovergoten Biarritz. Vanaf het eerste moment dat ik er mee in aanraking kwam wilde ik er naar toe, want wat is er nu mooier dan de twee favoriete bezigheden in het leven te combineren? Zelfgebouwde motorfietsen en surfen gaan hand in hand als Bonnie en Clyde, R2D2 en 3CPO, of ons aller favoriet: Bier en Bitterballen.

Toen we voor het eerst in aanraking kwamen met de Surftracker van Roy Holtman wilde ik deze dan ook maar wat graag bewonderen. Laurens mag dan wat minder van het surfen zijn, deze fiets was het wel waard een ritje naar Apeldoorn te maken, alwaar Roy ons opwachtte in zijn werkplaats.

Suzuki-DR500-Are-Age-Motorcycles-23 Suzuki-DR500-Are-Age-Motorcycles-24

Roy is een jonge vent met een creatieve achtergrond. Aan de kunstacademie studeerde hij product design, wat zich meer richt op de esthetische kant van het ontwerpen. Roy komt uit een echte motor-familie en het duurde dan ook even voor hij erachter kwam dat hij motorrijden eigenlijk echt leuk vond, in plaats van alleen iets waarvan je ouders graag wilden dat je het deed. De versie die hij prefereerde en jarenlang beoefende was de enduro, een tak waarbij je tot een aantal jaar terug niet per se een rijbewijs nodig had en deze haalde hij dan ook pas op zijn twintigste. Toch kon hij toen waarschijnlijk al beter rijden dan de meesten van ons nu, enduro rijden doet iets met je.

Suzuki-DR500-Are-Age-Motorcycles-28

Na een aantal technische banen te hebben gehad is Roy toch teruggekomen in de creatieve sector. Naast het bouwen van vette motoren onder de naam AREAGE (De steenkolen-engels uitspraak van zijn initialen RH) werkt hij nog bij poppodium Gigant.

Suzuki-DR500-Are-Age-Motorcycles-44

Toch is zijn droom om van AREAGE een fulltime baan te maken. Als we de tracker mogen beoordelen zit hier zeker wat potentie in! In tegenstelling tot de meeste bouwers die commercieel motorfietsen willen bouwen werkt Roy eigenlijk niet op commissie basis. Om de creatieve geest echt de vrijheid te geven bouwt hij eigenlijk alleen vanuit een fictief karakter. Na zijn bezoeken aan de festivals Surfana en MadNes, kreeg hij de inspiratie om een motor te bouwen voor een bezoeker van deze festivals. Iemand die zowel surfen als motoren omarmt. Iemand die niet per se de meest aparte, technisch uitdagende, of dure fiets wil, maar iemand die zijn beide hobby’s kan combineren en hier echt van wil genieten. Mij heeft hij alvast.

De DR500 is een aparte verschijning. De tank, voorvork, wielen, blok en frame zijn origineel. Toch is de motor wel een echte custom.

‘’Ik wilde een motor maken die niet alleen custom maar ook gewoon betaalbaar is. Het vervangen van onderdelen kan heel gaaf maar ook tijdrovend en duur zijn. Het is niet eens echt altijd nodig. Ik wilde echt een fiets neerzetten die de twee scenes echt combineert zonder heel ver te gaan in gebruik van tijd en geld.’’

Suzuki-DR500-Are-Age-Motorcycles-34

Door relatief subtiele aanpassingen heeft Roy echt een vette fiets neergezet, welke ook gewoon heel praktisch is. Het grote schuimfilter is misschien wat minder subtiel dan een inlaatkelk of powerfilter. Maar eerlijk is eerlijk, de tracker wordt wel eens gebruikt waar hij voor gemaakt is en dit filter zorgt er voor dat dat ook zo kan blijven. Terwijl we naar de locatie rijden zien we enige enduro ervaring wel terug over de zandpaden die de Veluwe kent. Een Fazer en BMW R850 waarop we de DR volgen blijken het toch wat ingewikkelder te vinden dan hij het doet lijken.

Suzuki-DR500-Are-Age-Motorcycles-41

Daar eenmaal aangekomen is de motor echt in zijn element. De kleuren die niet zouden misstaan op het echte strand steken net zo goed af tegen de duinen van de Veluwe. De motor past er helemaal en de bruikbaarheid en toegankelijkheid die in het achterhoofd zijn gehouden tijdens het bouwen komen helemaal tot hun recht.

Wat een topfiets, gebouwd door een topvent en ook nog eens een toplocatie. Leuke dag gehad en bekijk vooral ook zijn andere projecten op zijn Facebook pagina!

Ook tof: Roy organiseert de 25e van mei 2015 de eerste “Rat Rally” in Apeldoorn.

Beers, Bikes and a Barbecue! Een podium voor Scramblers, Bratbikes, Caferacers, Trackers en overige customs!
Ook zal er een foto expositie te zien zijn van Mark Meisner Motografie!

Dit zal plaatsvinden op het terrein van Poppodium Gigant en wordt tegelijkertijd gehouden met de Harleydag, welke een aantal straten verderop plaatsvindt. Het centrum van Apeldoorn staat dus geheel in het teken van motorfietsen de 25e. Allemaal komen dus!

Klik hier voor de eventpagina!